Veel visrestaurants hebben in Málaga aan het strand een bootje gevuld met zand met daarop brandend en rokend wortelhout van de olijfboom. Deze bootjes fungeren als barbecues en worden gebruikt voor de zo genoemde espetos de sardinas (gegrilde sardines) in de welbekende chiringuitos (buiten restaurantjes op het strand). De espetero is de kok Toon meer
Veel visrestaurants hebben in Málaga aan het strand een bootje gevuld met zand met daarop brandend en rokend wortelhout van de olijfboom. Deze bootjes fungeren als barbecues en worden gebruikt voor de zo genoemde espetos de sardinas (gegrilde sardines) in de welbekende chiringuitos (buiten restaurantjes op het strand). De espetero is de kok die de espetos de sardinas toebereid.
Naast dit gerecht worden op de met zand gevulde bootjes verschillende vissoorten en zeevruchten toebereid. De heerlijke geur van rokend olijfhout en de toebereide zeevruchten en vissoorten verbreidt zich tijdens etenstijd over de gehele promenade. De lichte rookgeur van olijfhout past niet alleen bij vis, maar is ook heel geschikt voor bijvoorbeeld kip, varkensvlees of groente en zelfs fruit!
Het voordrogen van hout gebeurt met de zon, ook het verdere droogproces om het ideale eindproduct te produceren wordt bij Smokey Olive Wood volledig door zonnepanelen bewerkstelligd en niet zoals gebruikelijk in onze industrie via droogovens die draaien op houtsnippers, gas of stroom. Dit maakt de Smokey Olive Wood producten in veel opzichten een stuk duurzamer dan identieke producten.