8 snelle recepten voor de perfecte winter BBQ
De tijd van de winter BBQ’s is weer aangebroken! Gezellig met vrienden of familie samen tafelen en een vuurtje stoken in een vuurkorf of houthaard. Maar wat serveer je nou zoal tijdens zo’n winter BBQ? In dit artikel geven we je graag wat inspiratie voor een aantal hapjes en drankjes die tijdens jouw winter BBQ niet mogen ontbreken. We hebben een selectie gemaakt van zowel vegetarische gerechten als gerechten met een lekker stukje winters vlees die binnen een handomdraai klaar zijn!
Zelfgemaakte glühwein (20 minuten – 6 glazen)
Een typische winterse warme drank die niet mag ontbreken tijdens je winter BBQ. Leuk om je gasten mee te ontvangen en dit combineert perfect met de winterse gerechten die verderop beschreven worden.
Wat heb je nodig?
- 750ml rode wijn
- 100ml cognac of brandy
- 1 sinaasappel
- 4 kruidnagels
- 2 steranijs
- 3 eetlepels honing
- 2 kaneel stokjes
- Snijd de sinaasappel in dunne plakjes.
- Pak een grote pan en doe hier de wijn, sinaasappel, kruidnagel, steranijs, honing en cognac in.
- Zet dit 15 minuten op laag vuur, maar breng het niet aan de kook.
- Schep voor serveren de kruiden uit de pan en serveer warm.
Tip! Het is ideaal om dit recept al in de ochtend te maken. Voer stap 1 tot en met 3 uit, doe het vuur uit, laat de wijn met alle ingrediënten de hele dag in de pan met de deksel erop. Op deze manier trekken alle smaken nog beter in! Warm het mengsel in de avond op en voer stap 4 uit.
In spek gerolde witlof (30 minuten – 4 personen)
BBQ gerechten hoeven echt niet ingewikkeld te zijn om voor te bereiden. Zo heb je voor dit gerecht slechts twee ingrediënten nodig en kost de voorbereiding minder dan 10 minuten!
Wat heb je nodig?
- 4 witlof stronken
- 8 plakken gerookt (ontbijt)spek
- Breng een ruime pan water aan de kook.
- Maak ondertussen de witlof schoon (naar wens kunnen de uiteinden afgesneden worden)
- Doe de stronken in het kokende water en laat 5 minuten koken.
- Giet de witlof af en snijd te stronken over de lengte door midden.
- Wikkel per halve strook een plak spek eromheen.
- Leg de stronken op het rooster van de BBQ (indirecte deel). Sluit de BBQ en wacht 10 tot 15 minuten tot het spek een mooi gebakken kleurtje heeft gekregen.
- Serveer en geniet ervan!
Kleine BBQ kaasfondue (15 minuten – 4 personen)
Welk gerecht zegt er nou meer ‘winter’ dan kaasfondue? Vaak wordt er tijdens een BBQ veel (stok)brood gegeten. Wij dippen deze broodjes graag in een lekkere verse kaasfondue. Overigens kun je verschillende dingen in de kaasfondue dippen zoals verse groenten en soepstengels.
Wat heb je nodig voor de kaasfondue?
- 1 camembert in een houten doosje
- Handje peterselie of tijm naar wens
- Zwarte peper
- 1 eetlepel olijfolie
Naar eigen wens/ invulling: - Verse groenten (bijvoorbeeld komkommer, paprika, wortel)
- Brood
- Soepstengels
- Pak de camembert uit en snijd de bovenkant van de camembert. Plaat het kaasje terug in het houten bakje. De bovenkant van het kaasje kan opgesneden worden in kleine stukjes en bovenop de camembert gelegd worden.
- Strooi peper en olie over de camembert.
- Zet het houten doosje 10 minuten op het rooster van de BBQ (indirecte deel). Sluit de BBQ en laat de kaas smelten.
- Snijd de groenten, het brood en de peterselie/tijm.
- Haal de camembert na 10 minuten van de BBQ, strooi de peterselie/tijm over het kaasje en serveer!
- Het brood en gesneden groenten kunnen in de camembert gedipt worden.
Gegrilde eendenborst (30 minuten – 4 personen)
Wij raden voor een winter BBQ zeker aan om een stukje wild op de barbecue te bereiden. Eendenborst is een stuk vlees wat mensen niet zo snel thuis bereiden. Veel mensen denken dat het ingewikkeld is of veel tijd kost. Niks is minder waar.
Wat heb je nodig?
- 4 eendenborst filets (kamer temperatuur)
- Peper en zout
- Rozemarijn (optioneel)
- Kernthermometer
- Dep de eendenborst filets droog. Laat de vetlaag van de filets zitten, dit geeft de filets extra smaak en maak het bereiden gemakkelijker.
- Strooi de peper en het zout over beide zijden van de filets.
- Leg de filets met de vleeskant (dus niet de vetkant) op het rooster direct boven de kolen. Gril voor 2 minuten.
- Draai de filets op de vetkant en gril gedurende 3 minuten.
- Verplaats de filets naar het indirecte rooster van de BBQ en laat ze doorgrillen tot de kerntemperatuur 52 heeft bereikt. Gebruik je kernthermometer om dit te controleren.
- Laat de filets vervolgens nog 5 tot 10 minuten rusten. Snijd de filets tot dunnen reepjes en serveer!
- Gevulde champignons met geitenkaas en spinazie (25 minuten – 4 personen)
Een simpel en vegetarisch gerecht dat erg goed op de BBQ te maken is! Een smaaksensatie die uitstekend past bij het winterse koude weer en dus goed op de menukaart van je winter BBQ past. In slechts enkele stappen verblijd je het eetgezelschap met deze lekkernij. Wat heb je nodig?
- 4 grote champignons (denk bijvoorbeeld aan Portobello’s)
- 300 gram gewassen spinazie
- 50 gram geitenkaas
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel olijfolie
- Snufje peper en zout
- Maak de champignons schoon en snij de steeltjes eraf. Snijd de steeltjes samen met de knoflook fijn. Doe de olijfolie in de pan en fruit de steeltjes en knoflook 2 minuten. Voeg de spinazie toe en bak dit tot het is geslonken en het vocht is verdampt. Voeg de pijnboompitten toe en bak kort mee. Voeg de peper en zout naar wens toe.
- Leg de champignons op een bord en vul ze met het spinaziemengsel. Verdeel vervolgens de kaas over de champignons.
- Leg de champignons 10 tot 15 minuten op het rooster van de BBQ tot ze gaar zijn en de geitenkaas is gesmolten. Bon appétit!
Côte de boeuf met zwarte knoflookboter (80 minuten – 6 personen)
Ook een goed stukje rundvlees mag tijdens de winter BBQ niet ontbreken! Een smakelijk stukje rund is de Côte de boeuf. Met deze maaltijd haal je de luxe a la kerstdiner zo ongeveer op tafel! Maar is dit dan ingewikkeld? Zeker niet! In een handomdraai zet je dit gerecht van de barbecue op tafel! Dit zijn de benodigdheden:
- 1 kg Côte de boeuf (kamertemperatuur)
- 100 gram gezouten boter (kamertemperatuur)
- 1 bol zwarte knoflook
- Pel de zwarte knoflook en snijd deze volledig fijn. Doe dit samen met de gezouten boter in een mixkom en pureer dit zo fijn mogelijk (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een staafmixer of keukenmachine). Rol deze puree in een rolletje van aluminiumfolie en leg minimaal 1 uur in de koelkast.
- Bestrooi het vlees met peper en zout.
- Bak de Côte de boeuf, voordat je het op de barbecue legt, in een pan tot alle kanten goudbruin zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Dit kun je uiteraard ook op de barbecue doen, maar dit zal dan waarschijnlijk wel langer duren.
- Leg het vlees op de barbecue en grill het tot de kern een temperatuur van 56 graden heeft bereikt (medium rare).
- Wanneer het vlees gaar is haal je het van de barbecue, leg je plakjes van de knoflookboter op het vlees en laat je het nog afgedekt 15 minuten rusten.
- Na deze 15 minuten zal de boter gesmolten zijn, het vlees gerust en klaar om op te dienen!
Pulled pork – simple BBQ style (1 dag – 8 personen)
Pulled Pork is een gerecht wat het zowel in de zomer als in de winter goed doen voor op de barbecue. En dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Je maakt het gemakkelijk voor een groter gezelschap en is goed los te serveren maar is ook erg lekker op een broodje. Een broodje pulled pork is een keer wat anders dan een broodje hamburger bij de barbecue. Hou wel rekening met een lange bereidingstijd! Hoe maak je het?
- 1 procureur (2 tot 3 kilo)
- 10 eetlepels BBQ Dry Rub
- 10 eetlepels BBQ saus
- 250ml appelsap
- Coleslaw
- Bolletjes of Burger broodjes
We raden aan om de dag van te voren te beginnen met de bereiding of de dag van de winter BBQ in de ochtend.
- Haal de procureur uit de koeling en dep droog. Smeer het vlees in met de BBQ dry rub. Zorg dat het gehele stuk vlees goed is ingesmeerd. Laat dit minimaal een uur intrekken.
- Wikkel het vlees in plasticfolie en leg het in de koeling.
- Stook de barbecue op tot een graad of 100/105. We raden aan rookhout te gebruiken en een lekbakje onder het rooster te leggen waar het vlees gegaard gaat worden.
- Haal het vlees uit het plasticfolie en leg het op de barbecue. Steek de kernthermometer in het dikste stuk van het vlees.
- Zodra de thermometer 75 graden aangeeft, kan je het stuk vlees kort van de barbecue halen. Wikkel de procureur in aluminiumfolie en doe de appelsap erbij. Zorg dat dit niet kan ontsnappen.
- Leg het vlees terug tot de kern een temperatuur van 92 tot 96 graden heeft bereikt. Het vlees moet zacht genoeg zijn om er gemakkelijk met een satéprikker in te kunnen prikken (op verschillende plekken).
- Wanneer het vlees zacht genoeg is, mag het vlees van de barbecue gehaald worden. Laat het een uur rusten op kamertemperatuur.
- Trek het vlees met Meat Claws uit elkaar en voeg de BBQ saus toe. Het is mogelijk om een beetje appelsap toe te voegen om het vlees extra vochtig te maken.
- Serveer samen met de Coleslaw op de broodjes
Peertjes in bladerdeeg (45 minuten – 4 personen)
Een diner is niet compleet zonder een lekker dessert. En een toetje klaarmaken op de BBQ, daar zal je de gasten zeker mee verrassen! Dit toetje ziet er daarnaast ook erg leuk uit en is een mooie afsluiter van het diner. En wederom, appeltje… peertje! Dit dessert maak je gemakkelijk klaar en je gasten zullen hier nog lang over napraten!
Wat heb je nodig?
- 4 handperen
- 6 plakken bladerdeeg (diepvries)
- 300 gram kristalsuiker
- 500 milliliter water
- 1 ei
- 2 theelepels kaneelsuiker
- 2 theelepels kaneel
Let op je hebt een bakplaat of pizzaplaat nodig die in de barbecue past.
- We beginnen met het pocheren van de handperen. Dit doe je door de halve liter water samen met de 300 gram (- 4 eetlepels) suiker in een pan op laag vuur te zetten. Deze 4 eetlepels suiker heb je later nodig! Wacht tot het suiker is opgelost in het water en het water bijna kookt. Zet het water dan op het laagste vuur.
- Schil de peren maar snij de steeltjes er niet af. Zet de peertjes in het suikerwater en laat dit 10 minuten staan. Houd in de gaten dat het water niet gaat koken.
- Haal de peertjes uit het suikerwater en laat ze uitlekken en afkoelen op een stuk keukenpapier.
- Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en laat dit ontdooien. Snijd dit in stroken van ongeveer 1 cm. Omwikkel de peren met deze stroken. De peren hoeven niet perse volledig afgedekt te zijn door het bladerdeeg.
- Meng de 4 eetlepels kristalsuiker, met de kaneel en een ei in een kommetje tot een glad mengsel.
- Bestrijk de met bladerdeeg ingepakte peertjes met het eimengsel. En besprenkel de peertjes met de kaneelsuiker.
- Zet de peertjes op de bakplaat of pizzaplaat en laat deze 20 minuten in de barbecue staan. Het dessert is klaar zodra het bladerdeeg goudbruin en krokant geworden is!
Tip! Komen er kinderen op je winter BBQ? Prik dan eens wat marshmallows of stukjes stokbrood op een stokje en rooster deze boven de barbecue of open vuur. Dit vinden kinderen eigenlijk altijd wel leuk en geeft weer wat extra’s te snoepen tijdens je avondje met vrienden en familie.
Met deze recepten maak je er een onvergetelijke winter BBQ van! Wij zijn heel benieuwd welke recepten je gaat proberen en welke recepten jullie zelf verder graag maken op de BBQ. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.