BBQ houtskool kopen? Dan zit je precies goed bij BBQTime. Naast een breed aanbod aan houtskool BBQ’s, vind je hier ook de bijbehorende BBQ accessoires waaronder houtskool voor de BBQ. Houtskool is het verkoolde gedeelte wat overblijft wanneer je hout verb Toon meer
Barbecueën op houtskool is ouderwets genieten en supergezellig met vrienden en familie. Want wat is er nou lekkerder dan de geur van houtskool en lekker eten? Voor verschillende types en groottes van barbecues heb je andere type houtskool nodig. Kamado's en smokers werken bijvoorbeeld beter met grote stukken voor extra zuurstofdoorvoer, terwijl deze juist voor een minder gelijke verbranding kunnen zorgen in een kleine bbq of in een houtskool trechter. Ook de houtsoort heeft enorm veel invloed op de bereiding. Hardere houtsoorten worden namelijk veel heter en zijn daardoor beter voor heet grillen en pizza's bakken. Terwijl zachtere houtsoorten weer beter werken voor een low-and-slow bereiding.
Houtskool zijn letterlijk verkoolde stukken hout. Hierbij wordt hout gedeeltelijk verbrand met een beperkte luchttoevoer. Hierdoor brandt het hout niet helemaal op. Zo heb je brandklare brokken voor in je BBQ. Het restproduct hiervan wordt samengeperst of verlijmd om briketten te maken.
Hierdoor is houtskool makkelijker aan te steken, terwijl briketten door de dichte structuur warmte juist langer vast kunnen houden. Vooral in een open BBQ met weinig tot geen isolatie zijn briketten wat makkelijker in gebruik vanwege de constante temperatuur. Maar heb je een BBQ die wel enigszins geïsoleerd is, dan zullen wij altijd houtskool aanbevelen over briketten.
Goeie houtskool komt in grotere stukken, wat zorgt voor een betere luchtdoorstroom. Hierdoor kun je de temperatuur in je barbecue regelen door meer of minder zuurstof toe te laten. Met briketten is dit door de compacte structuur niet mogelijk.
Heb je een Kamado of Smoker? Dan wordt het gebruik van briketten dan ook sterk afgeraden! Deze type BBQ’s zijn volledig afhankelijk van de luchtstroom die je regelt, briketten zullen deze belemmeren. Bij veel kamado’s vervalt je garantie zelfs als je deze stookt op briketten. De meeste briketten bevatten namelijk bindmiddelen die niet verbranden. Vooral bij lagere kwaliteit briketten zullen deze achterblijven in de BBQ en deze aantasten. Ook kunnen deze chemische stoffen de smaak van het eten aantasten en een nare geur veroorzaken.
Er bestaan ook zeker hoge kwaliteit briketten, maar dat is meer een uitzondering dan een zekerheid. Vandaar dat ons assortiment in briketten beperkt is. Wij verkopen enkel BBQ-brandstoffen waarbij wij de beste kwaliteit kunnen garanderen.
Bij de aanschaf van houtskool is het belangrijk om vooraf te bedenken wat je wilt gaan bereiden en wat hiervoor belangrijk is. Verschillende houtsoorten hebben namelijk echt hun eigen eigenschappen. Voor hogere temperaturen of juist voor een langere brandduur. Ook verschilt de grote van de brokken. Voor Kamado’s en Smokers moet je juist grote stukken hebben voor een maximale luchtdoorstroom terwijl de extra luchtdoorstroom in meer open BBQ’s er juist voor zorgt dat je sneller door je houtskool heen bent.
Verschillende houtsoorten hebben elk hun eigen kenmerken. Zo heeft de hardheid invloed op de haalbare temperaturen en de brandduur. Verder heeft elke houtsoort zijn eigen unieke aroma. Welke houtskool jij nodig hebt hangt vooral af van persoonlijke voorkeur, de kooktechniek en het type BBQ. Bestcharcoal biedt voor elk gerecht een passende houtskool. Hieronder een kort schema met de eigenschappen van de verschillende houtsoorten en mixen.
Houtsoort | Regio van herkomst | Eigenschappen |
Quebracho Blanco | Zuid Amerika | Hoge dichtheid die zorgt voor een lange brandduur en de mogelijkheid tot hoge temperaturen. Met een karakteristiek aroma en weinig rook. Perfect voor low & slow. |
Marabu | Cuba | Wat lastiger aan te steken, maar daarentegen wel een lange brandduur en de mogelijkheid tot hoge temperaturen. Neutraal, rokerig, aroma met zonder veel rookontwikkeling. |
Acacia black wattle | Zuid Afrika | Een goeie allrounder voor alle type BBQ's. Gemakkelijk aan te steken en een hele stabiele warmte. Neutrale smaak met weinig rook. |
Birch & Oak | Europa | De houtskool voor de beste luchtstroom. Extra grote blokken die meer zuurstof doorstroom mogelijk maken. Gecombineerd met een traditionele grillsmaak is dit de perfecte houtskool voor de Smoker en Kamado. |
Birch & Aspen | Europa | Een goeie allrounder voor alle type BBQ's. Geschikt voor allerlei verschillende kook-technieken en makkelijk in gebruik. Neutraal aroma met weinig rook. |
Birch & Hornbeam | Europa | Grote chunks die extreem lang meegaan met een ontzettend stabiele temperatuur. Deze houtskool biedt een neutraal aroma met weinig rook. |
Binchotan | Azië | Geproduceerd volgens authentieke, Japanse methodes met een enorme hardheid. Dit zorgt voor extreem hoge temperaturen, maar wel heeft wel even nodig om goed te ontbranden. |
Bij BBQtime.nl vind je misschien niet het grootste assortiment houtskool. Dit komt omdat wij als BBQ speciaalzaak alleen houtskool aanbieden waarvan wij volledig vertrouwen hebben in de kwaliteit, zonder dat jij als klant het overzicht kwijtraakt. Een compact assortiment met enkel topproducten. Want goeie houtskool zorgt er voor dat jij zo lang mogelijk van jouw grill kan genieten. En voor 21:00 besteld, is de volgende dag al barbecueën. Twijfel je welke houtskool jij moet kiezen of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op via de klantenservice, wij helpen je op weg met jouw BBQ-avontuur.
Everyday it's time to BBQ