Pellet Smokers, ook wel pelletgrills genoemd, zijn barbecues die elementen van houtskool smokers, gasgrills en keukenovens combineren. Ze worden aangedreven door BBQ Pellets en kunnen zowel roken als grillen, smoren, schroeien en bakken. Toon meer
Pellet Smokers, ook wel pelletgrills genoemd, zijn barbecues die elementen van houtskool smokers, gasgrills en keukenovens combineren. Ze worden aangedreven door BBQ Pellets en kunnen zowel roken als grillen, smoren, schroeien en bakken. Pelletgrills werken doorgaans met een elektronisch PID systeem (meestal een hopper) die automatisch de Pellets naar het vuur voert en de luchtstroom reguleert. Hierdoor heeft een Pellet Smoker altijd een mooie constante temperatuur. De Pelletgril is uitgevonden door Traeger in de jaren 80 en vandaag de dag door veel verschillende merken aangeboden. Vooral in de VS zijn pelletbarbecues al enorm populair, vooral omdat ze veiliger en veelzijdiger dan houstkoolbarbecues, maar dan nog wel met een echt houtvuur, in tegenstelling tot de gasbarbecue. Maar ook in Europa zie je ze steeds meer.
Een pellet barbarbecue is een beetje een combinatie tussen een grill en een smoker. Het uiterlijk doet vermoeden dat het een echte smoker is. Dit is deels waar, want je grillt namelijk nooit boven direct vuur, net als bij een off-set smoker. De warmte wordt verplaatst door een ventilator. Het mechanisme van een pellegrill werkt vergelijkbaar met dat va neen convectie oven. Maar door de uitstekende warmteverdeling kan deze ook perfect gebruikt worden om te grillen. Het is eigenlijk een soort houtgestookte oven die zorgt voor een lichte rooksmaak bij je gerecht. Afhankelijk van het type pellets kun je spelen met deze rooksmaak. Omdat pelletgrills op een lagere temperatuur werken dan bijvoorbeeld gasbarbecues zijn deze beter geschikt voor low & slow grillen dan voor smoren, in dat opzicht lijkt een barbecue op pellets dus meer op een grill.
Bij het aanschaffen van een pellet smoker is het handig om te weten hoe dit toestel precies werkt. Aan de zijkant van de smoker zit een bak. Hierin kun jij de BBQ pellets doen. Door middel van een elektronisch systeem wordt de brandstof geleid naar de verbrandingskamer van deze BBQ. Een ventilator jaagt het vuur aan en houdt het brandend. De ventilator zorgt er ook voor dat, als je de pellet barbecue uitzet, het vuur niet bij de pellets van het wormwiel kan komen om zo de kans op brand uit te sluiten. Het elektrische systeem geeft ook aan wat de temperatuur is. Op deze manier zorgen het wormwiel en de ventilator ervoor dat de temperatuur optimaal blijft. Bij pelletgrills varieert dit vaak tussen de 70-280 °C. Door middel van een plaat wordt de warmte evenredig verdeeld in de pellet smoker. Dit mechanisme zorgt voor de perfecte warmteverdeling voor jouw gerecht!
Wanneer je een BBQ smoker koopt die werkt op pellets, haal je kwaliteit in huis. Dit brengt ook een aantal voordelen met zich mee:
+ Bij pellet smokers wordt de warmte evenredig verdeeld in de rookkamer, waardoor het eten wat je erop legt gelijkmatig gaar wordt.
+ Je hoeft je geen zorgen te maken bij deze toestellen dat jouw vlees uitdroogt.
+ Smokers die lopen op pellets zijn veilig in gebruik.
+ Bij pellet smokers kun je een heerlijke rooksmaak kiezen, zoals eiken, beuken, appel of kers
+ BBQ pellets blijven lang houdbaar.
Van plan om een pellet smoker te kopen? Je komt bij BBQTime een hoogwaardig aanbod aan pellet smokers van onder andere Pit Boss en Traeger. Een hanmatig geslecteerd assortiment met enkel hoogwaardige barbecues. Voor meer informatie kun je uiteraard contact opnemen via de klantenservice.
Everyday it’s time to bbq!